1 Mayıs 2017 Pazartesi

Pırlanta Yüzükte Dikkat Edilmesi Gerekenler


Öncelikle pırlantalı bir takı, yüzük alırken pırlantanın sertifikalı bir ürün olmasına dikkat edin. Sertifikayı pırlantanın kimlik numarası olarak değerlendirebilirsiniz. Bu sertifikada pırlantanın kimliği yani taşın özellikleri ayrıntılı olarak belirtilir.

Sertifikaların da kendi aralarında farklılık gösterenleri vardır. 0,30 karattan daha düşük bir pırlanta yüzüğe karar verdiyseniz firmanın kendisine ait verdiği sertifikayı alabilirsiniz. Bununla birlikte 0,30 karat ve daha büyük bir pırlantalı ürün almak isterseniz uluslararası geçerliliği olan sertifika almakta fayda vardır. Bağımsız laboratuarların verdiği bu sertifikalarda pırlantanın özellikleri detaylandırılarak belirtilir ve dünyanın neresine giderseniz gidin bu özellikler geçerlidir.

Pırlanta alırken karat ile birlikte renk ve berraklığa da dikkat etmek gerekir. J renk olduğunu düşündüğünüz bir pırlantanın K renk çıkmasını istemeyiz, ya da VS berraklıkta olduğunu düşündüğünüz bir pırlantanın aslında SI olduğunu sonradan öğrenmeniz fazladan para ödediğiniz anlamına gelebilir.  Konu ile ilgili olarak daha detaylı bilgilere http://www.semdiamond.com/haberler.html sekmesinden ulaşabilirsiniz.


Pırlanta Yüzükte Dikkat Edilmesi Gerekenler



Pırlanta yüzükte dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de sınırlı sayıda ürünle çalışan mağazalardır. Mağazasında 20-30 parça pırlanta yüzük bulunduran, mağazasında yeterince ürün çeşitliliği olmayan dükkanlardan uzak durmakta fayda vardır. Esas işi pırlanta olan ve mağazasında farklı özelliklerde pırlanta çeşitliliği bulunduran mağazaları tercih ediniz. Bu tarz mağazalarda çalışanlar pırlanta konusunda uzmandır ve uluslararası geçerliliği olan sertifikalı ürünleri sizlere detaylı olarak anlatacaklardır. 

27 Nisan 2017 Perşembe

Pırlantanın iyisi nasıl anlaşılır?


Günümüzde gelin adayları evlilik hazırlıklarında geleneksek yüzüklerden çok pırlanta tektaş yüzükleri daha çok tercih ediyor. Peki pırlantanın iyisi nasıl anlaşılır? Işıltınıza ışıltı katan gösterişli pırlantaların kalitesi nasıl anlaşılır?

Dünyada son 15-20 yılda takı tercihlerinde büyük değişiklikler yaşandı. Bu değişiminden ülkemizde nasibini aldı. Önceleri düğün takılarında tercihler daha çok altın kolye, küpe vs tercih edilirken, gelin adayları son yıllarda tercihlerini pırlantadan yana kullanmaya başladı. Gelin adaylarının tercihlerinde özellikle pırlantalı tektaş yüzükler dikkati çekiyor. Pırlanta, daha çok üst sosyo-ekonomik statüye sahip insanların alabildiği bir mücevher iken ABD ve Avrupa’da yapılan yoğun reklamların sayesinde alt gelir gruplarının da tercih edebileceği bir mücevher haline geldi. Ayrıca elmas madenlerinin çoğalması da pırlantanın daha fazla insana ulaşmasına katkı sağladı.

Son 20-30 yılda elmas satın alınabilir hale geldi. Ülkemizde de pırlantaya yaklaşım değişti. İnsanların pırlanta fiyatlarına karşı olumsuz yaklaşımları ortadan kalktı. Pırlantalı mücevherlerin kullanımı trend haline gelmişken, pırlanta tercihi sürecinde gelin adayların karşılaşabileceği bazı risklere değinmekte fayda var.

Pırlantanın iyisi nasıl anlaşılır?

Pırlanta alırken birkaç noktaya dikkat etmekte fayda var. İlk olarak 4C (Renk, Berraklık, Karat, Kesim) kuralını dikkate almak gerekiyor

Birçok pırlanta renksiz gibi görünmesine rağmen hiçbir pırlanta tamamen birbirine benzemez araların ton farkları vardır. Bir pırlanta ne kadar renksizse o kadar değerlidir diyebiliriz. Pırlantada renk skalası D’den Z’ye kadar gitmektedir. Renkler D’den yani Diamondun D harfi ile başlar. Genellikle J ve üzeri renkteki pırlantalar daha çok kabul görür.

Her pırlantanın kendine özgü özellikleri vardır. Gözle görülmese bile pırlanta uzmanları bu farklılıkları anlayabilirler. Doğada içerisinde doğal iz bulundurmayan pırlanta hemen hemen yok gibidir. İçerisinde en az iz bulunduran pırlantalar mükemmel pırlanta olarak görülür. Pırlantalı mücevher tercihlerinizde berraklığı SI ve üzerinde olan pırlantaları tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Pırlantanın ağırlığını belirleyen ölçüt Karat’tır. Pırlantanın diğer özellikleri de dikkate alındığında karat arttıkça fiyat da artar. Evlilik tekliflerinde 0,20 – 0,30 ct ağırlığındaki pırlantalar en çok tercih edilenlerdir.

Pırlantaya insan eliyle eklenen tek özellik kesimdir. Kesim pırlantanın şekillendirme sürecidir. Kesim ne kadar iyi olursa pırlantanın ışıltısı da o kadar iyi olur.


Pırlantanın iyisi nasıl anlaşılır? sorusuna yukarıda kısaca anlatmaya çalıştığımız özelliklere dikkat ederek cevap bulabilirsiniz. Tereddütte kalıyorsanız yine de bir uzmanına danışmakta fayda var. Işıltılı günler dileriz, SEM Diamond

Pırlantanın gerçek olduğu nasıl anlaşılır?



Hemen hemen her gün karşılaştığımız sorulardan biridir. Pırlantanın gerçek olduğu nasıl anlaşılır? Özellikle pırlanta sektöründe yer alan mücevher uzmanları bir pırlantanın geçerli olup olmasığını anlamak için bazı yöntemler kullanırlar.

1. Diamond Detector Pen: Pırlanta Kontrol Kalemi olarak da adlandırılan bu cihaz sayesinde pırlantanın gerçek mi sahte mi olduğu anlaşılabiliyor. Pırlanta diğer bütün değerli taşlar içerisinde en iletken olan değerli taştır. Diamond Detector Pen sayesinde değerli taşın iletkenliği ölçülerek pırlanta diğer değerli taşlardan ayırt edilebiliyor.

2. Loop (Büyüteç): Pırlantanın dış yüzeyin 57 fasetten oluşur. Pırlanta yer yüzünde yer alan en sert taş olduğu için pırlantanın yüzeyine 57 faset yapılabiliyor. Diğer değerli taşların sertlik oranı pırlantaya göre daha az sert olduğunda 57 faset yapmak mümkün olamamaktadır. Loop sayesinde fasetler incelenerek pırlantanın sahte mi gerçek mi olduğu anlaşılabiliyor.

3. Pırlanta doğadaki en sert taş olduğundan çizilmesi mümkün değildir. Eskilerin çok kullandığı bir yöntem de bir zımparanın pırlantanın yüzeyine sürterek çizilip çizilmediğini kontrol etmektir. Çizilmiyorsa pırlantadır. Aynı zamanda büyüteç ile bakıldığında pürüzsüz bir yüzeyin fark edilmesi gerekir.

4. Yoğunluk: Pırlantanın yoğunluğu diğer değerli taşlardan farklıdır. 1 karat pırlanta 0,2 gram gelmektedir. Örneğin 1 karat bir pırlanta yüzük 1,80 gram geliyorsa o yüzüğün gerçek pırlanta olmadığını söyleyebiliriz. Bu ölçümü yapabilmek için pırlanta tartısı kullanmakta fayda vardır.

Uzun yılların deneyimi ile hem toptan hem de perakende pırlata satışı yapan SEM Diamond’ın profesyonel pırlanta uzmanları her gün yüzlerce pırlanta incelemektedirler. Bununla birlikte gelişen teknoloji ile birlikte gerçeğine çok yakın sahte mücevherler yapılabilmektedir. Konu ile ilgili yardım almak isterseniz SEM Diamond uzmanlarına başvurabilirsiniz?

SEM Diamond olarak önerimiz pırlanta tercihlerinizi sertifikalı ürünlerden yana kullanmanızdır. Uluslararası standartlarda GIA ve HRD sertifikalı ürünleri gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Sertifikalı ürünlerde 4C dediğimiz uluslararası standartlar kesin ve açık bir şekilde belirtilmiştir. Aynı zamanda sertifikalı ürünleri satmanız da daha kolaydır. Soru ve görüşleriniz için SEM Diamond ile iletişime (0212 522 87 82) geçebilirsiniz.

20 Nisan 2017 Perşembe

Pırlanta tektaş alırken nelere dikkat edilmeli?


Evlilik hazırlıkları sırasında en önemli konulardan birisi de takıların belirlenmesi ve bunların alınması. Genelde altın ve pırlanta sevmeyen yoktur. Bununla birlikte tektaş yüzük konusu beraberinde bazı riskleri de getirmiyor değil. Şüphesiz tüm bayanların hayali fındık büyüklüğünde bir tektaş yüzük sahibi olmaktır. Tabi ki evlenme teklifi sırasında belki de hayatınızın en romantik anında cebinizden büyüteç çıkarıp bu tektaş yüzük kaç karatmış, rengi neymiş diye bakamazsınız. Bununla birlikte pırlanta yüzüğünüzü eşinizle birlikte alacaksanız alacağınız zaman aşağıdaki konulara dikkat etmenizde fayda var. Aynı zamanda beştaş ya da tamtur tercihlerinizde de aşağıdaki konular geçerlidir.

1. Pırlanta alırken mutlaka bilinen ve sertifikalı ürün satan bir mağaza olmasına dikkat edin. Bu sayede pırlanta satıcısının sizi yanlış bilgilendirme gibi bir opsiyonu ortadan kalkmış olur. Aynı zamanda sertifika sayesinde sahip olduğunuz pırlantanın değerini korumuşu olur, dilerseniz ileriki zamanlarda satabilirsiniz.

2. Karat, en basit anlamıyla pırlantanın ağırlığını ifade eder. Genellikle tektaş yüzük alırken 0,25 – 0,60 karat arasındaki değerler ideal kabul edilir. Tabi ki pırlanta yüzük için ayırdığınız bütçeye göre daha büyük karat ya da daha küçük karat tektaş yüzükleri tercih edebilirsiniz. Diğer takı tercihlerinde de karat ve fiyat arasındaki bağlantı önemlidir. Buna dikkat edin.

3. Pırlantanı değerini belirleyen diğer iki konu ise berraklık ve renktir. Satın aldığınız ya da tercih ettiğiniz pırlantanın karatı belki düşüktür ama renk ve berraklıklarının yüksek olması nedeni ile daha büyük karatlı taşlardan daha güzel görünebilir. Pırlanta piyasasında en çok tercih edilen renkler G ve H renkleridir. Bu renkleri tercih ederek ışıltılı bir pırlantaya sahip olabilirsiniz. Berraklıkta ise VS ve SI berraklığı en çok tercih edilenlerdir.

4. Pırlanta seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus ise kesimdir. En çok parlayan pırlanta yuvarlak kesime sahip pırlantalardır. Bununla birlikte kalp veya prenses kesimleri de tercih edebilirsiniz. Tabi bu durumda parlaklıktan biraz ödün vermeniz gerekebilir.

5. Pırlanta alırken mağaza ile karşılıklı mutabakata varmak önemlidir. Yani pırlantayı satmanız gerekirse fazla kayıp yaşamadan pırlantanızı satabilmeli veya aynı fiyat üzerinden değişim yapabilmelisiniz. Bu sayede dilerseniz aynı fiyata değişim yapabilir ya da ilerleyen zamanlarda satmanız gerekirse eğer daha düşük kayıplarla pırlantanızı satabilirsiniz.


6. Mutlaka pazarlık yapın. Pırlanta alırken nakit alırsanız pazarlık konusunda eliniz daha güçlü olur. 

7. Genellikle elmas pırlantaya oranla daha ucuzdur. Sınırlı bütçe ile karar vermek durumunda iseniz elmaslara bakmayı unutmayın.

8. Tamtur yüzükler parmaklarınızı kapatmayı engellediği için sizi rahatsız edebilir. Bundan dolayı tamtur yüzük karar aşamasında mutlaka deneyin.

9. Sadelik arıyorsanız, tektaş kolye ve küpeler hem özel günlerinizde hem de günlük olarak kullanabileceğiniz takılar olabilir. Güzel günlerde kullanmanız dileğiyle… SEM Diamond

19 Nisan 2017 Çarşamba

Tektaş Pırlanta Yüzük Ölçüsü Nasıl Belirlenir?

Tektaş pırlanta yüzük siparişinizi verirken yüzük ölçüsünü bilmek ve sipariş bilgileri içerisinde bunu belirtmek önemlidir. Bununla birlikte yüzük ölçünüzü bilmiyorsanız bunu belirlemenin bazı yöntemleri vardır. Yüzük tercih edilirken mevcut yüzüklerden ölçü belirlenebilmektedir.


Yani Sem Diamond’a geldiğinizde parmağınızda yüzük varsa bu yüzük üzerinden milimetrik cetvel yardımı ile ölçü belirlenebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu ölçü alınırken yüzüğün metal kısmı dikkate alınmadan yüzüğün sadece iç çapının ölçülmesidir.  

Yüzük ölçüsünü bilmiyorsanız ve yüzük ölçüsünü kendiniz almak istiyorsanız bir ip ya da bir kağıt şerit yardımı ile de yüzük ölçüsü belirlenebilmektedir. İp, kağıt ya da tel parmağa sarılarak iki ucun birleştiği yerin işaretlenmesi ile de ölçü alınabilir. Milimetrik cetvel yardımı ile belirlenen değer parmak çevresinin uzunluğunu belirtmektedir.

Hangi nedende olursa olsun seçtiğiniz tektaş pırlanta yüzüğün küçük ya da büyük gelmesi durumunda Sem Diamond pırlanta uzmanları ile 0212 522 87 82 nolu telefondan iletişime geçerek sorunu hızlı bir şekilde çözebilirsiniz. Sem Diamond tektaş pırlanta yüzüğü istenilen ölçüde ayarlayarak tarafınıza teslim edecektir.


20 Şubat 2017 Pazartesi

Turmalin


İnsanlar tarih boyunca Turmalin’i değerli taş olarak değerlendirmiş  ve Turmalin’i diğer değerli taşlarla özdeşleştirmişlerdir. Örneğin Turmalin yakut, safir, zümrüt ile özdeşleştirilmiştir. Portekizli denizciler 1500’lü yıllarda Brezilya’da yeşil Turmalin yatakları bulmuşlar ancak zümrüt olduğunu düşünmüşlerdir. Taşın adı da Sri Lanka dilinde karışık taşlar anlamına gelen toramalli’den gelmektedir.

1800’lerde Turmalin Amerikan taşı olarak tanınmaya başlandı. Amerika’da Turmalin ile ilgili makaleler yayınlandı ve bu taş övüldü.  Amerika’nın bu çabalarına rağmen en büyük Pazar Çin’di. Çünkü Çin İmparatorluğu’nda saraydaki süs amaçlı kullanılan eşyalar için Turmalin’e değer verilirdi. Brezilya’da büyük Turmalin yataklarının ortaya çıkması ile taşın arzı artmaya başladı. 1950’den sonra da dünyanın dört bir bir yanında birçok Turmalin kaynağı ortaya çıktı.
Turmalin’i birçok renkte bulmak mümkündür. Gerçekte Turmalin tüm değerli taşlar arasında en çeşitli renk aralığına sahip taştır. Hemen her rengin çeşitli tonlarını da bulmak mümkündür. Mücevher sektöründe bazı renk çeşitlerine isimler verilmiştir. Bunlar:

Rubelit: Pembe, kırmızı, mora, turuncuya, kahverengiye çalan kırmızı
İndikolit: Mavi, yeşile çalan mavi,
Paraiba Turmalin: Breziya’nın Paraiba eyaletinde çıkan menekşe mavi ve yeşile çalan mavi,
Krom Turmalin: Koyu yeşil,

Günümüzde Turmalin çıkartılan yerler: Afganistan, Brezilya, Kenya, Madakaskar, Mozambik, Burma, Namibya, Pakistan, Rusya, ABD. Turmalin alternatifleri ise: Almandit garnet, Kehribar, Ametist, Akuamarin, Kedigözü krizoberil, Sitrin, Ateş opali, Kunzit, Zümrüt, Morganit, Yakut, Safir, Spinel, Dumanlı Kuvars, Topaz.  


17 Şubat 2017 Cuma

Turkuaz


Turkuaz belki de dünyanın bilinen en eski değerli taşlarından biridir. Mısırda yapılan Arkeolojik kazılarda 5000 yıl önce Mısır Kraliyetinin Turkuaz mücevherler taktığı anlaşılmıştır. Çinli zanaatkarlar da 3000 yılı aşkındır Turkuaz taşını kullanmaktadır. Tibet’in ulusal taşı olarak kabul edilen Turkuaz’ın insanları kötülüklerden koruduğuna inanılır. Turkuaz aynı zamanda ABD yerlilerinin değiş tokuş aracı olarak kullandığı törensel bir değerli taştır.  

Turkuaz taşının adı, Fransızca Pierre Tourques veya Türk taşı ifadesinden gelir. 13. yy’da ortaya çıkan bu isim bu değerli taşın muhtemelen Avrupa’ya ilk olarak Türk kaynaklarından geldiğini göstermektedir. Turkuaz, açık maviden orta maviye doğru veya yeşile çalan mavi renklerinde görülür. Çoğunlukla alacalı olan Turkuaz başlarının bazen üzerlerinde koyu benekler de olabilmektedir.

Turkuaz mücevher piyasasında bol miktarda bulunur ve hemen hemen her ebat aralığında mevcuttur. Boncuk, kabaşon, oyma ve kaplamalarda kullanılır. Tüketiciler tarafından iyi bilinmesine rağmen mücevher piyasasındaki popülerliği dönemseldir. En kaliteli Turkuaz taşları Çin ve Fas kaynaklıdır.

Turkuaz’ın Cam ve plastik imitasyonları bulunmaktadır. Genellikle Turkuaz olmayan toz halindeki minerallerden oluşturulan Turkuaz, plastik, epoksi, reçine veya benzer maddelerle boyanır. Sentetik Turkuaz 1980’lerde üretilmiştir fakat hiçbir zaman yaygın olarak kullanılmamıştır.  Turkuaz alternatifleri: Agat, Krizokol kalsedon, Jadeit yeşim, Lapis lazuli, Malakit, Nefrit Yeşim.



15 Şubat 2017 Çarşamba

Topaz


Topaz ismi Kızıldeniz’deki Zabargad adasının Yunanca eski ismi olan Topazios’tan gelmektedir. Topazios adasından hiçbir zaman topaz üretilmemesine rağmen ada önceleri peridot kaynağıydı. Bazı bilim insanları Topaz kelimesinin kökeninin Sanskritçe’ye kadar götürmüşlerdir. Topaz ateş anlamına gelmektedir.

Eski Yunanda topazın insanlara güç, kuvvet verdiğine inanılırdı. Rönesans döneminde bu yaşın büyü bozduğuna ve öfkeyi giderdiğine inanıldı. Hindistan’da  asırlar boyunca pek çok kişi kalbin üstüne takılan topazın uzun yaşam ve güzellik sağlayıp, zekayı geliştirdiğine inandı.
Tüketicilerin çoğu topazın kolayca fark edilecek bir değerli taş olduğunu düşünür. Fakat Topaz olduğunu düşündükleri değerli taş aslında sitrin veya dumanlı kuvars olabilir. Topaz aslında çok fazla renk çeşitliliğine sahip olan bir taştır. Kahverengi, mavi, yeşil, sarı, turuncu, kırmızı, pembe, mor renklerde ve bu renklerin tonlarında Topaz bulmak mümkündür.
Dünyanın dört bir yanındaki kaynaklardan gelen Topaz ile kullanılabilir değerli taş yelpazesini genişleten  mücevher sektöründe bol miktarda topaz bulmak mümkündür. Ancak pazarda renk çeşitliliği fazla değildir. Mavi ve sherry (sarımsı kahverengi)  topaz bolca bulunurken imperial, kırmızı, mor, pembe renkleri oldukça sınırlı sayıda bulunur.  En değerli Topaz rengi kırmızıdır. Almanya ve Japonya’da yüksek fiyatlarda alıcı bulmak mümkündür.

Günümüzde Topaz, Avustralya, Berzilya, Madakaskar, Meksika, Burma, Namibya, Nijerya, Pakistan, SriLanka, ABD’de çıkartılır.  Cam, Sentetik safir ve Sentetik spinel imitasyonları olan Topaza Akuamarin, Sitrin, Hesonit garnet, Kunzit, Malaya garnet, Morganit, Safir Zirkon alternatif olarak gösterilebilir.

6 Şubat 2017 Pazartesi

Tanzanit


Tanzanit  değerli mücevher dünyasında yeni sayılan bir taştır. Tanzanit ilk olarak 1962 yılında Tanzanya’da yer yüzeyinde dağılmış halde bulundu. İnsanların ilgisini çeken bu taş bilim adamları tarafından incelendi ve zoisit mineralinin bir çeşidi olduğu anlaşıldı. Aynı alanda yapılan maden arama çalışmalarında büyük bir Tanzanit yatağı keşfedildi ve bu alanda maden çıkarma çalışmaları başladı.

Tanzanit’in potansiyelini farkeden Tiffiny & Co bu taşın dağıtıcısı olmak üzere anlaşma imzaladı. Taşa geldiği ülkenin adını veren Tiffiny & Co 1968 yılında Tanzanit ile ilgili büyük bir kampanya yaptı. Böylece Tanzanit çok kısa süre içerisinde önde gelen mücevher tasarımcılarının, değerli taş uzmanlarının ve alışılmışın dışında taş tercihlerinde bulunanların gözdesi haline geldi.


Kamuoyunda bilinirliği hızla arta Tanzanit’in popülerliği de hızla arttı. Bununla birlikte Tanzanit’in arzında ve fiyatlarında büyük değişimler yaşandı. Aynı zamanda Tanzanit’in tek kaynağı Tanzanya olması nedeniyle de bu taşın uzun vadede bulunabilirliği şüphelidir. 





30 Ocak 2017 Pazartesi

Spesartit


Bütün garnetlerin kırmızı olduğunu düşünüyorsanız Spesartit karşısında hem şaşıracak hem de sevineceksiniz. Bu değerli taş türünün bazıları parlak ve canlı turuncu renge sahiptir. Genellikle açık ve koyu sarı ve kırmızımsı renkleri de vardır. Pazar arzı oldukça sınırlı olan Spesartit’i yuvarlak ve fantezi şekillerde 10 karata kadar bulmak mümkündür. 

Daha büyük ebatlarda Spesartit taşlarını bulmak da mümkündür. Spesartit adı bir zamanlar önemli bir kaynak olan Almanya’nın Bavyera eyaletindeki Spessart bölgesinden gelir. 

Günümüzde Spesartit Brezilya, Madagaskar, Burma, Namibya, Sri Lanka, ABD’de çıkartılır. Çevresel etkenlere oldukça dayanıklı bir taş olmasına rağmen ani sıcaklık değişimlerinde üzerinde çatlaklar oluşabilir. Spesartit cam ve sentetik safir imitasyonları bulunmaktadır. Alternatifleri ise Kehribar, Akik, Sitrin, Ateş Opali, Malaya garnet, Safir, Spinel, Topaz, Turmalin’dir.



26 Ocak 2017 Perşembe

Tektaşınızı Nasıl Alırsınız?

Tektaşınızı Nasıl Alırsınız?



Yaşamınızdaki en özel anlardan birinin sembolü olacak, yıllarca her gün size eşlik edecek, hatta belki de gelecek nesillere de kalacak kıymetli bir mücevheri seçerken ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Tarzınıza uygun mu, kişiliğinizi yansıtıyor mu, sizin için gerçekten ne anlam ifade ediyor? Tektaşınıza karar vermeden önce birkaç önerimiz var.


20 Ocak 2017 Cuma

10 Maddede Bayanların Vazgeçilmezi Tektaş Pırlantalar


İlk tektaş yüzüğü kim hediye etti, Solitaire nedir, popüler pırlanta kesimleri nelerdir, ilk patentli pırlanta hangisidir?  Bayanların vazgeçilmezi olan tektaş yüzüklerin genel özelliklerini 10 madde de sizler için sıralamak istedik, cevaplar aşağıda.
1. Pırlanta yüzüğün nişan yüzüğü olarak kullanılması 1477’li yıllara dayanıyor. Avusturya Arşidükü Maximilian, nişanlısı Burgonya Düşesi Mary’e tektaş yüzük hediye etmesi diğer kesimlere de ilham kaynağı oluyor ve pırlantanın nişan yüzüğü olarak verilmesi geleneği başlıyor.
2. Solitaire değerli taşlarda mücevherin rengi veya şekli ne olursa olsun sadece tekbir taşın kullanılmasını ifade eder.


4 Ocak 2017 Çarşamba

Sitrin



Sitrin, bir kuvars çeşididir ve sarıdan turuncuya varan renk aralığında birçok tonu bulunan bir taştır. Latince ismi Citrus’tan gelir. Citrus kelimesi limona çok benzeyen bir meyve olan ağaçkavunu yani citron dur. Bu değerli taş sıcak ve çekici rengi kullanılabilir olması ve makul fiyatlı olması birçok kesim tarafından tercih edilmesine neden olmuştur. Sitrin’i birçok ebatta bulmak mümkündür.  Kayıtlara geçmiş en büyük değerli taş Sitrin‘dir. Bu taşın boyutları 25.5 cm – 14.1 cm – 10.0 cm dir, ağırlığı da 19,545 ct yani 3,9 kg’dir.

Çoğu sitrin geleneksel yuvarlak ve fantezi şeklinde fasetlendirilmiştir. Bununla birlikte daha farklı kesimlerde sitrinleri mücevher sektöründe görmek mümkündür. Sitrinler mücevherlerde tekbaşına kullanılabildiği gibi diğer mücevherler ile birlikte de kullanılabiliyor. Gemoloji bilimi gelişmeden önce Sitrin benzer renklerinden dolayı topaz ile karıştırılmıştır.
Günümüzde Sitrin Bolivya, Brezilya ve İspanya’da çıkarılmaktadır. Sitrin imitasyonları: Cam, Plastik, Kuvars, Safir, Spinel’dir. Alternetifleri: Kehribar, Akik, Krizoberil, Malaya Garnet, Safir, Topaz, Turmalin.


2 Ocak 2017 Pazartesi

Savorit


Kenya’nın Tsavo Ulusal Parkı, aslanlar, filler, zebralar ve daha birçok vahşi hayvanın en geniş sınırlarının yurdudur. 1970’lern başlarında vahşi yaşamla dolu bu harikalar diyarı dünyaya heyecan verici değerli bir taş hediye etmiştir. 

Bilim adamları bu değerli taşı grosülarit olarak bilinen garnet türünün saydam yeşil bir çeşidi olduğunu tespit ettiler. 1974’te ABD piyasasına savorit olarak sunulan taş Avrupa’da çoğunlukla tsavolit olarak bilinir.

Yeryüzünde sadece birkaç Savorit yatağı keşfedilmiştir, bundan dolayı üretimi sınırlıdır. Çoğunlukla parlak yeşil renginden dolayı insanların tercih ettiği yüksek fiyatlı değerli taşlardan biri olmuştur. Bununla birlikte Savorit taşını büyük ebatlarda bulmak imkansızdır. 

Genellikle 0,50 ct ve 3 ct’a kadar aralıklarda Savorit bulunabilir. Kayıtlara geçmiş olan en büyük Savorit 24 ct’nin biraz altındadır. 

Yoğun yeşil rengi ve işlem görmemiş olması ilk bakışta Savorit ile Zümrüt’ün karıştırılmasına neden olabilmektedir. Savorit günümüzde Kenya ve Tanzanya’da çıkarılmaktadır.