20 Şubat 2017 Pazartesi

Turmalin


İnsanlar tarih boyunca Turmalin’i değerli taş olarak değerlendirmiş  ve Turmalin’i diğer değerli taşlarla özdeşleştirmişlerdir. Örneğin Turmalin yakut, safir, zümrüt ile özdeşleştirilmiştir. Portekizli denizciler 1500’lü yıllarda Brezilya’da yeşil Turmalin yatakları bulmuşlar ancak zümrüt olduğunu düşünmüşlerdir. Taşın adı da Sri Lanka dilinde karışık taşlar anlamına gelen toramalli’den gelmektedir.

1800’lerde Turmalin Amerikan taşı olarak tanınmaya başlandı. Amerika’da Turmalin ile ilgili makaleler yayınlandı ve bu taş övüldü.  Amerika’nın bu çabalarına rağmen en büyük Pazar Çin’di. Çünkü Çin İmparatorluğu’nda saraydaki süs amaçlı kullanılan eşyalar için Turmalin’e değer verilirdi. Brezilya’da büyük Turmalin yataklarının ortaya çıkması ile taşın arzı artmaya başladı. 1950’den sonra da dünyanın dört bir bir yanında birçok Turmalin kaynağı ortaya çıktı.
Turmalin’i birçok renkte bulmak mümkündür. Gerçekte Turmalin tüm değerli taşlar arasında en çeşitli renk aralığına sahip taştır. Hemen her rengin çeşitli tonlarını da bulmak mümkündür. Mücevher sektöründe bazı renk çeşitlerine isimler verilmiştir. Bunlar:

Rubelit: Pembe, kırmızı, mora, turuncuya, kahverengiye çalan kırmızı
İndikolit: Mavi, yeşile çalan mavi,
Paraiba Turmalin: Breziya’nın Paraiba eyaletinde çıkan menekşe mavi ve yeşile çalan mavi,
Krom Turmalin: Koyu yeşil,

Günümüzde Turmalin çıkartılan yerler: Afganistan, Brezilya, Kenya, Madakaskar, Mozambik, Burma, Namibya, Pakistan, Rusya, ABD. Turmalin alternatifleri ise: Almandit garnet, Kehribar, Ametist, Akuamarin, Kedigözü krizoberil, Sitrin, Ateş opali, Kunzit, Zümrüt, Morganit, Yakut, Safir, Spinel, Dumanlı Kuvars, Topaz.  


17 Şubat 2017 Cuma

Turkuaz


Turkuaz belki de dünyanın bilinen en eski değerli taşlarından biridir. Mısırda yapılan Arkeolojik kazılarda 5000 yıl önce Mısır Kraliyetinin Turkuaz mücevherler taktığı anlaşılmıştır. Çinli zanaatkarlar da 3000 yılı aşkındır Turkuaz taşını kullanmaktadır. Tibet’in ulusal taşı olarak kabul edilen Turkuaz’ın insanları kötülüklerden koruduğuna inanılır. Turkuaz aynı zamanda ABD yerlilerinin değiş tokuş aracı olarak kullandığı törensel bir değerli taştır.  

Turkuaz taşının adı, Fransızca Pierre Tourques veya Türk taşı ifadesinden gelir. 13. yy’da ortaya çıkan bu isim bu değerli taşın muhtemelen Avrupa’ya ilk olarak Türk kaynaklarından geldiğini göstermektedir. Turkuaz, açık maviden orta maviye doğru veya yeşile çalan mavi renklerinde görülür. Çoğunlukla alacalı olan Turkuaz başlarının bazen üzerlerinde koyu benekler de olabilmektedir.

Turkuaz mücevher piyasasında bol miktarda bulunur ve hemen hemen her ebat aralığında mevcuttur. Boncuk, kabaşon, oyma ve kaplamalarda kullanılır. Tüketiciler tarafından iyi bilinmesine rağmen mücevher piyasasındaki popülerliği dönemseldir. En kaliteli Turkuaz taşları Çin ve Fas kaynaklıdır.

Turkuaz’ın Cam ve plastik imitasyonları bulunmaktadır. Genellikle Turkuaz olmayan toz halindeki minerallerden oluşturulan Turkuaz, plastik, epoksi, reçine veya benzer maddelerle boyanır. Sentetik Turkuaz 1980’lerde üretilmiştir fakat hiçbir zaman yaygın olarak kullanılmamıştır.  Turkuaz alternatifleri: Agat, Krizokol kalsedon, Jadeit yeşim, Lapis lazuli, Malakit, Nefrit Yeşim.



15 Şubat 2017 Çarşamba

Topaz


Topaz ismi Kızıldeniz’deki Zabargad adasının Yunanca eski ismi olan Topazios’tan gelmektedir. Topazios adasından hiçbir zaman topaz üretilmemesine rağmen ada önceleri peridot kaynağıydı. Bazı bilim insanları Topaz kelimesinin kökeninin Sanskritçe’ye kadar götürmüşlerdir. Topaz ateş anlamına gelmektedir.

Eski Yunanda topazın insanlara güç, kuvvet verdiğine inanılırdı. Rönesans döneminde bu yaşın büyü bozduğuna ve öfkeyi giderdiğine inanıldı. Hindistan’da  asırlar boyunca pek çok kişi kalbin üstüne takılan topazın uzun yaşam ve güzellik sağlayıp, zekayı geliştirdiğine inandı.
Tüketicilerin çoğu topazın kolayca fark edilecek bir değerli taş olduğunu düşünür. Fakat Topaz olduğunu düşündükleri değerli taş aslında sitrin veya dumanlı kuvars olabilir. Topaz aslında çok fazla renk çeşitliliğine sahip olan bir taştır. Kahverengi, mavi, yeşil, sarı, turuncu, kırmızı, pembe, mor renklerde ve bu renklerin tonlarında Topaz bulmak mümkündür.
Dünyanın dört bir yanındaki kaynaklardan gelen Topaz ile kullanılabilir değerli taş yelpazesini genişleten  mücevher sektöründe bol miktarda topaz bulmak mümkündür. Ancak pazarda renk çeşitliliği fazla değildir. Mavi ve sherry (sarımsı kahverengi)  topaz bolca bulunurken imperial, kırmızı, mor, pembe renkleri oldukça sınırlı sayıda bulunur.  En değerli Topaz rengi kırmızıdır. Almanya ve Japonya’da yüksek fiyatlarda alıcı bulmak mümkündür.

Günümüzde Topaz, Avustralya, Berzilya, Madakaskar, Meksika, Burma, Namibya, Nijerya, Pakistan, SriLanka, ABD’de çıkartılır.  Cam, Sentetik safir ve Sentetik spinel imitasyonları olan Topaza Akuamarin, Sitrin, Hesonit garnet, Kunzit, Malaya garnet, Morganit, Safir Zirkon alternatif olarak gösterilebilir.

6 Şubat 2017 Pazartesi

Tanzanit


Tanzanit  değerli mücevher dünyasında yeni sayılan bir taştır. Tanzanit ilk olarak 1962 yılında Tanzanya’da yer yüzeyinde dağılmış halde bulundu. İnsanların ilgisini çeken bu taş bilim adamları tarafından incelendi ve zoisit mineralinin bir çeşidi olduğu anlaşıldı. Aynı alanda yapılan maden arama çalışmalarında büyük bir Tanzanit yatağı keşfedildi ve bu alanda maden çıkarma çalışmaları başladı.

Tanzanit’in potansiyelini farkeden Tiffiny & Co bu taşın dağıtıcısı olmak üzere anlaşma imzaladı. Taşa geldiği ülkenin adını veren Tiffiny & Co 1968 yılında Tanzanit ile ilgili büyük bir kampanya yaptı. Böylece Tanzanit çok kısa süre içerisinde önde gelen mücevher tasarımcılarının, değerli taş uzmanlarının ve alışılmışın dışında taş tercihlerinde bulunanların gözdesi haline geldi.


Kamuoyunda bilinirliği hızla arta Tanzanit’in popülerliği de hızla arttı. Bununla birlikte Tanzanit’in arzında ve fiyatlarında büyük değişimler yaşandı. Aynı zamanda Tanzanit’in tek kaynağı Tanzanya olması nedeniyle de bu taşın uzun vadede bulunabilirliği şüphelidir.